GeorgeSports Logo

FERGIE TIME

2019-03-14, door: George Sieverding

Nieuwe column    <    Overzicht    >    Oude column

Alex Ferguson, de meest succesvolle voetbal clubcoach aller tijden, verscheen ALTIJD langs de zijlijn als de klok 90' speeltijd aangaf en de hoeveelheid minuten extra time werd aangegeven. "Zijn Manchester United" maakte er een gewoonte van om juist in die extra time keihard toe te slaan.
Legendarisch is de Champions League finale uit 1999 tegen Bayern München. De Duitsers stonden in de 90' voor met 1 - 0. In de 91e en 92 minuut van de extra time sloeg United genadeloos toe. 2 -1 met het beslissende doelpunt door Ole Gunnar Solskjaer.

Afgelopen week, tijdens de uitwedstrijd in de achtste finales van de Champions Leagea leek United kansloos na de 2-0 nederlaag thuis tegen het fantastisch spelende Paris Saint Germain (PSG). Tot verrassing van vrijwel de gehele voetbalwereld leidde United met 2-1 in de 90e minuut. Eén doelpunt tekort voor de kwartfinales. Extra time : Fergie Time, uiteraard was Sir Alex van de partij en zag "zijn United" in de 94e minuut 3-1 maken. Toeval of niet, de doelpuntenmaker uit 1999, Ole Gunnar Solskjaer, zat nu als coach op de bank bij United.

Als een team de tweede wedstrijd uit moet spelen en thuis al met een nederlaag is geconfronteerd dan zeggen de experts, waarover later meer, "een kansloze missie". Afgelopen week presteerden Ajax en United het vrijwel onmogelijke door een achterstand in de thuis wedstrijd te laten volgen door een zege in de uitwedstrijd met een score voldoende om de volgende ronde te bereiken. Ajax klopte, na een ware gala voorstelling, in Madrid het Koninklijke Real met maar liefst 4-1. Ajax en United braken met de mythe thuis en uit al had United daarbij wel de steun van de VAR nodig.

De VAR, Video Assistant Referee, functioneert als een soort van tweede scheidsrechter doch niet aanwezig bij de wedstrijd maar elders gezeten achter beeldschermen. Deze volledige gekwalificeerde scheidsrechters kunnen via het oortje de scheidsrechters op het veld attenderen op situaties die moeilijk te beoordelen zijn. Zo kon Marcus Rashford (inited) in de 94e minuut op advies van de VAR het beslissende doelpunt maken en liep de extra time in de wedstrijd van FC Porto uit tot 10'. Dit vraagt om een volgende aanpassing: netto speeltijd!

Tenslotte nog even over "de experts" en dan met name Johan Derksen en René van der Gijp. Van hun voorspellingen en zekerheden komt weinig uit. Zij scoren beduidend beter met hun schuttingtaal waaraan maar geen einde komt. LHBTI, zij hebben al moeite om dit in de juiste volgorde te plaatsen en volledig te benoemen, is regelmatig het onderwerp waarover ook zij uiteraard weer een mening moeten spuien. Advies: gebruik de tijd om over voetbal te praten en te komen met redelijk geslaagde voorspellingen gebaseerd op analyses en stop met alle onzin over LHBTI en vooral met de schuttingtaal. Voorbeeld doet volgen.